Dernek Tüzüğü

UMUT SENSİN İNSANİ YARDIM VE SOSYAL KALKINMA DERNEĞİ

Madde 1 – Derneğin Adı: “Umut Sensin İnsani Yardım ve Sosyal Kalkınma Derneği”dir. Derneğin kısa adı Umut Sensin’dir (US), merkezi İstanbul’dadır. Dernek yurt içinde ve yurt dışında uygun gördüğü yerlerde şube ve temsilcilikler açabilir.

Madde 2 – Derneğin amacı, kendi seçimleri olmaksızın yaşamın ağır şartlarıyla karşılaşmış, bölgesel sorunlarla mücadele eden insanlara, umudun hiçbir zaman bitmeyeceğini hatırlatarak destek olmak, sadece kısa süreli yardımlarla değil, iktisadi ve sosyal kalkınma projeleriyle sorunları kalıcı olarak ortadan kaldırmak ve hiçbir ayırım yapmaksızın tüm insanların yaşam koşullarının iyileştirilmesini sağlamaktır.

 

Çalışma Konuları

Dernek, bu amacına ulaşabilmek için aşağıda belirtilen konularda çalışmalar yapar:

1) Umut Sensin Derneği, savaş, terör, doğal afet, kıtlık, salgın hastalık gibi nedenlerle kriz yaşanan bölgelere yardım elini uzatır.

2) Yine aynı nedenlerle yaşadıkları yerleri terk edip başka şehir, bölge veya ülkelere göç etmek zorunda kalan mültecilerin gıda, giyim, barınma, eğitim, ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamak için çalışır.

3) Ülkemizin ve dünyanın her yerinde imkânlarının yokluğu veya yetersizliği nedeniyle sosyokültürel gelişmeden ve ekonomik refahtan yoksun insanlara, iktisadi ve sosyal kalkınma projeleriyle destek olur.

 

Faaliyet Alanları

Umut Sensin Derneği bu amaç ve konular doğrultusunda aşağıdaki faaliyetleri gerçekleştirir:

1) Gıda ve beslenme ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla her türlü gıda bankacılığı yapar.

2) İhtiyaç sahibi bireylerin acil ihtiyaçlarını karşılamak için gıda, giyim, barınma, eğitim, sağlık ve benzeri alanlarda yardım organizasyonları düzenler.

3) Sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınmayı hedefleyen, ekonomik imkânlar oluşturan projeler üretir ve bu projelerin hayata geçmesi için gereken tüm çalışmaları yürütür.

4) Konut, okul, sağlık tesisleri, sosyal ve ekonomik faaliyet alanları için yapılar inşa eder, satın alır, kiralar veya hibe yoluyla edinir ve bunları ihtiyaç sahiplerinin hizmetine sunar.

5) Birlikte yaşamanın paylaşmakla mümkün olduğu bilincini yaymak amacıyla, bireyleri ve toplumu aydınlatıcı eğitim ve tanıtım çalışmaları yürütür. Bunun için seminer, konferans, sergi gibi kültürel etkinlikler gerçekleştirir, her türlü medya çalışması yapar, süreli ve süresiz yayınlar hazırlar, internet, sosyal medya gibi teknolojik mecraları kullanır.

6) Ülkemizde ve dünyada yoksulluk, muhtaçlık, geri kalmışlık, mültecilik ve benzeri konularda araştırmalar yapar, problemlerin çözümü için öneri ve projeler oluşturur, bunları ilgili kamu kurum ve kuruluşları ve diğer paydaşları ile paylaşarak çözümler üretir.

7) İhtiyaç duyulan yer ve zamanlarda aşevi, sosyal market ve benzeri ekonomik yapılar kurar, işletir ve yardım organizasyonları düzenler.

8) Sivil Toplum alanında ve bilhassa insani yardım konusunda toplumu bilgilendirmek ve veri bankası oluşturmak amacıyla, basılı, sesli, görsel ve elektronik ortam yayınları oluşturur, ülkemizdeki ve dünyadaki bu tür yayınların takibini ve derlemesini yaparak insani yardım kütüphanesi ve arşivi oluşturur.

9) Dernek, amacının gerçekleştirilmesi için diğer sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişiliğe sahip diğer paydaşlarla işbirliğine gider, ortak çalışmalar yapar, bunlardan destek alır ve bunların çalışmalarına destek verir.

10) Gerekli izinleri alarak yardım toplama faaliyetinde bulunur, yurtiçi ve yurtdışından bağış kabul eder.

11) Dernek, amacını gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu sağlıklı bir çalışma ortamı sağlar, her türlü teknik araç ve gereci, demirbaş ve kırtasiye ve sarf malzemelerini temin eder.

12) Dernek, faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyduğu gelirleri temin etmek amacıyla iktisadi, ticari ve sanayi işletmeler kurar, işletir veya bunlara ortak olur.

13) Dernek, amacı doğrultusunda üyelerinin, gönüllülerinin ve paydaşlarının yararlanmaları için lokal, sosyal ve kültürel tesisler kurar ve bunları tefriş ederek işletir, yemekli, yemeksiz toplantılar, konser, balo, tiyatro, sergi, spor, gezi ve benzeri etkinlikler düzenler.

14) Dernek faaliyetleri için ihtiyaç duyulan taşınır, taşınmaz malları satın alır, hibe yoluyla temin eder, bunları satar, kiralar, kiraya verir ve taşınmazlar üzerinde ayni hak tesis ettirir.

15) Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi durumunda yurt içinde ve yurt dışında şube veya temsilcilik açar, vakıf, federasyon kurar veya kurulu bir federasyona katılır.

16) Dernek, amaçları doğrultusunda uluslararası faaliyette bulunur, yurt dışındaki dernek veya kuruluşlara üye olur ve bu kuruluşlarla ortak çalışmalar yapar.

17) Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi halinde, 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütür.

18) Dernek amacına uygun çalışmalar gerçekleştirmek üzere fikir atölyeleri kurar, insani yardım alanında deneyimli insan kaynağı oluşturmak üzere çalışmalar yapar.

error: