Tumbatu’nun balıkları dünyayı nasıl dolaşır?
Türkiye/İstanbul merkezli Umut Sensin Derneği olarak 2022 yılında Samaki Art Projesi ile geleneksel sivil toplum anlayışının dışına çıkarak, sanatın iyileştirici gücü sayesinde problemlere kreatif bir şekilde dikkat çekmeyi ve çözüm bulmayı hedefledik.
Bu proje, Türk sanatçı Şule Yavuzer’in tutkusuyla başlayan süreçte, yüz yıllardan beri uygulanan bir Japon eko baskı yöntemi olan Gyotaku sanatını, bir İtalyan Gyotaku Sanatçısını ve Tumbatu Adasında yaşayan 40 kadını bir araya getirdi.
İtalyan Gyotaku Sanatçısı Elena Di Capita, Şule’nin tutkusunu paylaştı ve İtalya’dan projeye gönüllü olarak katılarak Tumbatu Adası’nda kurduğumuz atölyede 21 gün boyunca adada yaşayan 40 kadına Gyotaku Sanatını öğretti. Bu çalışma neticesinde kadınların elinden yüzlerce eser ortaya çıktı.
Tumbatu Adası ve Gyotaku Sanatını bir araya getirmekteki en büyük etken; zorlu yaşam şartlarının yanı başında bulunan Hint okyanusundaki yüzlerce çeşit balığın, Gyotaku sanatı ile kadınlara yeni bir iş potansiyeli oluşturmasıydı. Böylece kadınların ürettiği eserlerden elde edilecek gelirle adaya 2 tam donanımlı tekne ve ekipman alınması sağlanarak bölgedeki balıkçılık faaliyetlerine destek verilecek.
Proje bir taraftan kadın istihdamı oluştururken diğer taraftan adadaki balık ticaretini güçlendirerek ekonomik kalkınmaya katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Bir Türk Sivil Toplum Kuruluşu, bir Japon Sanatı, bir İtalyan Sanatçı, bir Türk Sanatçı ve 40 Tumbatulu Kadının yeteneğinin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan bu balık baskı sanatı eserleri, “Portraits of the Ocean ” sergisiyle Zanzibar Adası’ndan başlayarak dünyayı dolaşacak.