Lütfen çalışmalarımızdan haberdar olmak için kaydolun.
Lütfen giriş yapınız.
UMUT SENSİN
Proje Destek Programı
Çağrı metni
Son başvuru: 21 Temmuz 2023
PROGRAM KÜNYESİ |
|
‘’Umut Sensin’’ Proje Destek Programı | ‘’Umut Sensin’’ Proje Destek Programı |
Programın Genel Amacı | Program ile gençlerin evrensel değerlere sahip, bilgi ve özgüven sahibi, etkin, toplumsal aidiyet duygusu yüksek, toplumsal hayata aktif katılan, temel hak ve hürriyetlerini etkin bir biçimde kullanan bireyler olarak kendi potansiyellerini gerçekleştirebilecekleri imkân ve zemini oluşturmak, amaçlanmaktadır. |
Programın Öncelikleri | · Gönüllülük
· Fiziksel Aktivite, Egzersiz ve Spor · Kültür, Sanat ve Eğitim · Kadın, Çocuk, Engelli ve Yaşlı · Çevre |
Programın Toplam Bütçesi | 300.000 ₺ |
Projelere
Sağlanacak Asgari ve azami Destek miktarı |
Asgari Destek Miktarı: 5.000 TL
Azami Destek Miktarı: 35.000 TL (Umut Sensin Derneği, hibe için belirtilen azami ve asgari destek miktar tutarını uygun bulduğu projelerde arttırma haline gidebilir) |
Uygulama Bölgeleri | Proje uygulamaları 6 Şubatta meydana gelen depremden etkilenen 11 İl’e yöneliktir.
Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Elazığ ve Şanlıurfa |
Uygulama Süresi | En az 1 ay, en fazla 3 ay |
Uygun Başvuru Sahipleri | 18-29 yaş arasındaki gençler
Proje için en az 3 kişilik ekip kurulması beklenmektedir. Bireysel olarak da başvurular kabul edilecektir ancak grup başvurularına değerlendirme sürecinde ek puan verilecektir. Her birey veya grup tek proje teklifi sunabilir. |
Son Başvuru Tarihi | 21 Temmuz 2023 |
Program Takvimi | Çağrı Tarihi: 05 Haziran 2023
Başvuru Tarihleri: 03 Temmuz 2023- 21 Temmuz 2023 |
Programa ilişkin sorularınız için iletişim: |
[email protected]
+90 216 391 86 88 |
PROGRAMIN HEDEFLERİ VE ÖNCELİK ALANLARI
Program ile gençlerin evrensel değerlere sahip, bilgi ve özgüven sahibi, etkin, toplumsal aidiyet duygusu yüksek, toplumsal hayata aktif katılan, temel hak ve hürriyetlerini etkin bir biçimde kullanan bireyler olarak kendi potansiyellerini gerçekleştirebilecekleri imkân ve zemini oluşturmak, amaçlanmaktadır. Böylelikle gençlere başarılı projeler başlatma ve yürütme konusunda gerekli tecrübeyi kazanma fırsatı sunulacaktır.
Ülkemizde 6 şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 11 ili etkileyen deprem sonrasında bölge şartları zorlaşmıştır. Bu program ile gençlerin 11 il de yaşayan bireylerin hayat ve ortam şartlarının iyi olma haline yönelik projeler gerçekleştirmelerine olanak sağlanacaktır. Böylelikle gençlerin hem toplumsal iyi olma halini desteklemesi, hem bireysel gelişimlerinin sağlanmasına imkan sağlanacaktır.
PROGRAMIN ÖNCELİKLERİ
Afet bölgesinde olan bireylerin iyi olma hallerinin arttırılması,
Depremzede kadın, çocuk ve yaşlıları iyi olma hallerini arttırılması,
Kişisel gelişim ve kişiler arası iletişim becerilerini artırmaya yönelik çalışmalar ve eğitimler,
Spor kültürünün yaygınlaştırılması,
Gönüllülük bilincinin yaygınlaştırılması, gönüllülük faaliyetlerine katılımlarının arttırılması,
Kültür ve sanatın bireysel ve toplumsal gelişime katkısından faydalanılması, kültürel ve sanatsal faaliyetlerin gençlerin gündelik hayatının bir parçası haline getirilmesi, gençlerin gelişim imkânı sağlayacak ortam ve mekânların oluşturulması,
Gençlerin tasarlama ve uygulama süreçlerine de aktif katılımları sağlanarak yenilikçi fikirlerini hayata geçirmelerine imkân sağlanması.
PROGRAM KAPSAMINDA DESTEKLENECEK PROJELER
Gönüllülük:
Kişinin tamamıyla kendi isteği doğrultusunda, dayanışma ve yardımlaşma amacıyla, bireysel çıkarlarını gözetmeksizin ve hiçbir maddi beklentisi olmaksızın, topluma faydalı olma arzusuyla, fiziksel gücünü, zamanını, bilgi birikimini, yeteneğini ve deneyimini kullanabilmesi durumudur.
Gönüllülük projeleri; fiziki güç, zaman, bilgi, beceri, sanatsal yetenek gibi imkân ve özelliklerinden bir veya birkaçını proje çalışmaları için kullanabilecek durumda olan ve bunun karşılığında parasal kazanç veya başka bir menfaat beklentisi taşımayan gençlerin katıldığı, toplumsal dayanışmayı güçlendirmeye yönelik projelerdir.
Proje Konu Örnekleri:
Depremzedeleri kapsayan destekleyici projeler
Afet ve acil durum gönüllülüğü eğitimini, gönüllülüğünü içeren çalışmalar
Gönüllülük kapsamında gençlerin üretime katkı sağlayacağı faaliyetleri içeren çalışmalar
Gönüllülük konusunda toplumsal duyarlılık ve farkındalık sağlamayı amaçlayan çalışmalar
Gönüllü gençlere psikososyal danışmanlık eğitimlerinin verilmesi ve gönüllü gençlerin saha faaliyetlerine katılımını içeren çalışmalar
Eğitimi destekleyici gönüllülük projeleri
Gençlerin kariyer gelişimini ve istihdam edilebilirliğini destekleyen gönüllülük çalışmaları
Gönüllülük kültürünü geliştiren çalışmalar vb.
Fiziksel Aktivite, Egzersiz ve Spor
Program ile Çadır kentlerde ikamet eden bireylerin spor faaliyetlerine katılımının artırılması, spor ile sağlıklı yaşam standartlarının arttırılmasına ve yayılmasına sağlayacak projelerin desteklenmesi öngörülmektedir.
Proje Konu Örnekleri:
Depremzede bireylerin ve her yaştan engelli bireylere yönelik sportif katılımı arttırıcı çalışmalar Geleneksel sporların yaygınlaştırılmasına ilişkin faaliyetleri içeren çalışmalar
Zekâ sporlarının yaygınlaştırılmasına ilişkin faaliyetleri içeren çalışmalar
Egzersiz ve aktif yaşam tarzıyla depremzede bireylerin stres yönetimini eğitimlerini entegre olarak sağlayan projeler
Spor yoluyla sosyal uyum faaliyetlerini içeren çalışmalar gibi
Kültür, Sanat ve Eğitim
Depremzedelerin kültür, sanat ve eğitim alanında gelişimleri sağlayacak imkânları sunmayı amaçlayabileceği gibi, bu alanlarda ürün ortaya çıkarma, ürünlerini bir araya getirme, sergileme ve yarıştırma imkânları sunmayı da içerebilir.
Proje Konu Örnekleri:
Yazma kültürünü çeşitli atölyeler, uygulamalarla geliştirmeyi ve güçlendirmeyi hedefleyen çalışmalar, gençleri genç yazarlar ve/veya sembol isim/yazarlarla buluşturan projeler
Depremzede bireylerin her tür sanatsal ve kültürel uğraşı ve faaliyetlere ilgisini ve erişim imkânlarını arttırmayı çalışmalar amaçlayan projeler
Karikatür, çizim vb. eğitimlerin gençlere verildiği çalışmalar
Depremzedelerin sanat aktiviteleri ile toplumsal katkılarına ve üretkenliklerinin artırılmasına ilişkin çalışmalar
Rol model niteliğinde kültür ve sanat adamlarıyla depremzedelerin (yazar, ressam, hattat, müzisyen, aktör vb.) bir araya gelmelerini sağlayacak faaliyetler içeren çalışmalar
Depremzede genç ve çocukların eğitim hayatlarına katkı sağlayacak çalışmalar gibi
Kadın, Çocuk, Engelli ve Yaşlı
Depremzede kadın, çocuk, genç, engelli ve yaşlıların iyi olma hallerini arttırmaya yönelik planlanan projeleri kapsamaktadır. Yukarıda bahsi geçen başlıklar dışında kalan projeler için bu başlık açılmış olup 11 il de hali hazırda ikamet eden kadın, çocuk, genç, engelli ve yaşlı bireyleri kapsamaktadır.
Çevre
11 il de meydana gelen afet sonrası ortaya çıkan çevre sorunları üzerine hazırlanacak projeleri içermektedir. Bu başlık altında bölgesel ya da bütünsel yaklaşımlar geliştirilebilir. Çevre bilinci projeleri ile; doğayı koruma konusunda, çevre sorunlarına yönelik çözüm olma niteliği taşıyan projeler öncelliklidir.
Proje Konu Örnekleri:
Doğayı koruma ve farkındalık,
Plastik kullanımını azaltıcı, plastik atıkların tabiattan/ denizlerden / ormanlardan / yol kenarlarından vb. temizlenmesi ve dönüştürülmesini içeren çalışmalar,
Kişisel/ailevi kullanım için mikro ekim ile çevreci şehir yaşamını destekleyen çalışmalar vb.
GÖRÜNÜRLÜK
Program kapsamında desteklenen projelerin faaliyet ve çıktılarında Umut Sensin Derneği desteği ile gerçekleştirildiği belirtilerek, Umut Sensin Derneği logosunun kullanılması ve medya-sosyal medya mecralarında projenin tanıtımına yönelik etkin çalışmanın yapılmasıdır. Bu noktada aşağıdaki maddelere dikkat edilmelidir.
Tanıtım materyali ve üretilen tüm belgelerde ‘’ Bu proje Umut Sensin Derneği tarafından desteklenmektedir.’’ İfadesi yer almalıdır.
Afiş, broşür, pano, davetiye, billboard, video, post, vb. görsel materyallerde Umut Sensin Derneği logosu görünür ebatta yer almalıdır.
Afiş, broşür, pano, davetiye, billboard vb. görsel materyallerde Proje adı veya proje sloganı görünür ebatta yer almalıdır.
Proje yürütücüleri tarafından tüm tanıtım materyallerinin ön çalışmaları baskıya girmeden önce Umut Sensin Derneği’ne sunulmalı ve onay alınmalıdır.
Bunların yanı sıra projelerde; proje faaliyetlerinin sesli ve görsel olarak kayıt altına alınması, kayıtların elektronik olarak arşivlenmesi gerekmektedir. Sesli ve görsel materyal, sonuç raporu ekinde Umut Sensin Derneği’ne gönderilecektir.
Umut Sensin Derneği tarafından proje etkinliklerinin duyurulabilmesi için açılış, kapanış, seminer, konferans vb. faaliyetlere ilişkin davetiye ile afişlerin elektronik ortamda ya da basılı olarak programdan makul bir süre öncesinde Derneğe gönderilmesine özen gösterilmelidir.
Proje kapsamında gerçekleştirilen faaliyetlere ilişkin haber metni ve görsel materyal Umut Sensin Derneği’ne zamanında gönderilmelidir.
Proje kapsamında üretilen basılı malzemelerin kapağında ve ilk sayfasında Umut Sensin Derneği logosu ve ‘’ Bu proje Umut Sensin Derneği tarafından desteklenmektedir.’’ yazısı belirtilmelidir.
BAŞVURU FORMU
Başvuru formunda, projenin Program hedef ve öncelikleriyle uyumu, proje amaçları ve bu amaçlara ulaşmada gerçekleştirilecek faaliyetler, faaliyetlerin maliyetleri ile proje sonucunda ortaya çıkması umulan faydalar hakkında açık ve ayrıntılı bilgi vermelidir. Amaç ve hedefler; ulaşılabilir, gerçekçi ve somut çıktılar üreten nitelikte olmalı, farklı anlamlar çağrıştırmamalıdır.
Proje teklifleri, başvuru ile ilgili tüm belgeler ve her türlü yazışma Türkçe yapılacak olup, başvuru formunun doldurulmasında aşağıda yer alan açıklamalara uyulmalıdır.
Detaylı başvuru formu sayfa sonundaki butonda yer almaktadır.
DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Ön İnceleme Ön İnceleme sürecinde, aşağıda yer alan hususlar ile ilgili bir durum olduğu tespit edilen projeler değerlendirmeye alınmaz ve iade edilir.
Başvuru kriterlerine uygun olmayan başvuru sahiplerinin projeleri
Proje önerisinin çağrı amaç ve hedef kitlesiyle uyumlu olmaması,
Program önceliklerden en az biri ile uyumlu olmaması
Projenin siyasi, etnik vb. organizasyonlarla birleştirilmesi
Hedef kitle kriterlerine uyulmaması
Değerlendirme Kriterleri
Başvuruda yer alan bütçenin tutarlılığı
Projenin uygulanabilir olup olmadığı
Proje fikrinin özgünlüğü
Başka bir projenin devamı ya da tekrarı niteliğindeyse gereklilik açıklamasının ikna ediciliği
PROJELERİN SONUÇ RAPORU
Projeler, Sonuç Raporunun Umut Sensin Derneği’nce onaylanması halinde sonuçlanmış olur.
Sonuç Raporu, Sözleşmenin imzalanmasından projenin bitimine kadar geçen süreçte gerçekleştirilen faaliyetleri kapsayacak şekilde düzenlenir ve projenin sonuçlarını gösterir. Sonuç Raporuna, proje kapsamında yapılan çalışmaların faaliyet aşamaları ve değerlendirilmesi yazılır.
Proje sonucu ortaya çıkan eserlerin sözleşmede belirtilen sayıda nüshası ve projenin gerçekleşen ayrıntılı bütçesi de sonuç raporunda yer almalıdır.
Projenin yazılı, sesli ve görsel proje çıktıları, fotoğraf ve kamera görüntülerinin yer aldığı flash bellek vb. materyal Sonuç Raporuna eklenir. Sonuç Raporunun, proje bitiş tarihinden itibaren en geç 1 aylık sürenin sona erdiği günün mesai bitimine kadar Derneğe ulaştırılması gerekmektedir.